خدمات تلفن همراه
احکام شرعی - احکام وصیت (1) - تطابق با فتوای آیت الله العظمی مکارم
نرم افزارهای رایگان تلفن همراه
بازی و سرگرمی
قرآن
مفاتیح
نهج البلاغه
صحیفه سجادیه
اوقات شرعی
مسائل شرعی
گنجینه معنوی
آشپزی
مناسبت ها
الحان قرآن
صحیفه نور امام خمینی ره
پنل عضویت
تطابق با فتوای
آیت الله العظمی امام خمینی
آیت الله العظمی گلپایگانی
آیت الله العظمی خویی
آیت الله العظمی اراکی
آیت الله العظمی سیستانی
آیت الله العظمی مکارم
آیت الله العظمی فاضل
آیت الله العظمی صافی
آیت الله العظمی بهجت
2694 - وصیت آن است که انسان سفارش کند بعد از مرگش برای او کارهایی انجام دهند، ( و آن را "وصيت عهديه " گويند مانند وصيت هايي كه براي كفن و محل دفن و مراسم دفن مي كنند، يا بگويد بعد از مرگش چيزي از اموال او ملك كسي باشد (آن را "وصيت تمليكيه " گويند) يا براي اولاد خود قيم و سرپرستي معين كند، و كسي كه به او وصيت مي كنند "وصي " مي گويند.) یا بگوید بعد از مرگش چیزی از مال او ملک کسی باشد یا برای اولادخود و کسانی که اختیار آنان با اوست ، قیم و سرپرست معین کند، و کسی را که به اووصیت می کنند وصی می گویند.
2695 - کسی که می خواهد وصیت کند، ( مي تواند با گفتن يا نوشتن مقصود خود را بفهماند، و اگر قادر به سخن گفتن و نوشتن نباشد، مي تواند با اشاره اي كه مقصودش را برساند، وصيت كند.) با اشاره ای که مقصودش را بفهماند می تواند وصیت کند، اگر چه لال نباشد.
2696 - ( علاوه بر وصيت ، تمام معاملات را مي توان به وسيله نوشتن و امضاء كردن ،مطابق آن چه امروز معمول است كه اسناد را با امضاء تكميل مي كنند، انجام داد، ولي درازدواج و طلاق ، اكتفا به نوشتن اشكال دارد.) اگر نوشته ای به امضا یا مهر میت ببینند چنانچه مقصود او را بفهماندو معلوم باشد که برای وصیت کردن نوشته ، باید مطابق آن عمل کنند.
2697 - کسی که وصیت می کند، باید عاقل و بالغ باشد ولی بچه ده ساله ای که خوب و بد را تمییز می دهد اگر برای کار خوبی مثل ساختن مسجد ( و مدرسه و بيمارستان ، يا براي خويشاوندان خود وصيت مناسب و معقولي كند، صحيح است ، و نيز بايد وصيت كننده صغير نباشد و حاكم شرع او را از تصرف در اموالش ممنوع نكرده باشد، و از روي قصد و اختيار وصيت كند، نه از روي اكراه و اجبار.) و آب انبارو پول وصیت کند صحیح می باشد و باید از روی اختیار وصیت کند، و نیز وصیت کننده باید درحال بالغ شدن سفیه نباشد و حاکم شرع هم او را از تصرف در اموالش جلوگیری نکرده باشد.
2698 - کسی که از روی عمد مثلا زخمی بخود زده یا سمی خورده است ( به قصد خودكشي ، اگر درباره اموال خود وصيت كند، سپس بميرد وصيت اوصحيح نيست .) که به واسطه آن ، یقین یا گمان به مردن او پیدا می شود، اگر وصیت کند که مقداری از مال او را به مصرفی برسانند صحیح نیست .
2699 - اگر انسان وصیت کند که چیزی به کسی بدهند ( آن مال بعد از مرگ او، ملك آن شخص مي شود، و قبول هم لازم نيست ،ولي اگر در حال حيات او وصيت را رد كند، احتياط آن است كه در آن مال تصرف مالكانه نكند.) در صورتی آن کس آن چیز را مالک می شود که آن را قبول کند، اگر چه در حال زنده بودن وصیت کننده باشد.
2700 - وقتی انسان نشانه های مرگ را در خود دید باید فورا امانتهای مردم را به صاحبانش برگرداند و اگر به مردم بدهکار است و موقع دادن آن بدهی رسیده بایدبدهد، و اگر خودش نمی تواند بدهد یا موقع دادن بدهی او نرسیده ، باید وصیت کند( و اگر اطمينان ندارد به وصيت او عمل كنند بايد شاهد بگيرد، ولي اگرمطمئن است كه ورثه بدهي او را مي پردازند، وصيت لازم نيست .) و بر وصیت شاهد بگیرد، ولی اگر بدهی او معلوم باشد و اطمینان دارد که ورثه می پردازند وصیت کردن لازم نیست .
2701 - کسی که نشانه های مرگ را در خود می بیند، اگر خمس و زکات و مظالم بدهکاراست ، باید فورا بدهد و اگر نمی تواند، چنانچه از خودش مال دارد، یااحتمال می دهد کسی آنها را ادا نماید، باید وصیت کند، و همچنین است اگر حج بر او واجب باشد. ( و اگر نماز و روزه قضا دارد، بنابر احتياط واجب بايد وصيت كند (بارعايت آن چه در مسأله نماز و روزه استيجاري گفته شد).)
2702 - ( نظر آيةالله مكارم شيرازي در مسأله قبل بيان شده است .) کسی که نشانه های مرگ را در خود می بیند اگر نماز و روزه قضا دارد،باید وصیت کند که از مال خودش برای آنها اجیر بگیرند، بلکه اگر مال نداشته باشد ولی احتمال بدهد کسی بدون آن که چیزی بگیرد آنها را انجام می دهد، باز هم واجب است وصیت نماید، و اگر قضای نماز و روزه او به تفصیلی که در صفحه 186 و 187 گفته شد بر پسر بزرگترش واجب باشد، باید به او اطلاع دهد یاوصیت کند که برای او بجا آورند.
2703 - کسی که نشانه های مرگ را در خود می بیند، اگر مالی پیش کسی دارد یا درجایی پنهان کرده است که ورثه نمی دانند، چنانچه به واسطه ندانستن حقشان از بین برود، باید به آنان اطلاع دهد، و لازم نیست برای بچه های صغیر خود قیم و سرپرست معین کند، ولی در صورتی که بدون قیم مالشان از بین می رود، یا خودشان ضایع می شوند، باید برای آنان قیم امینی معین نماید.
2704 - وصی باید ( بنابر احتياط واجب بايد مسلمان و بالغ و مورد اعتماد باشد.) مسلمان و بالغ و عاقل و مورد اطمینان باشد.
2705 - اگر کسی چند وصی برای خود معین کند، چنانچه اجازه داده باشد که هر کدام به تنهایی به وصیت عمل کنند، لازم نیست در انجام وصیت از یکدیگر اجازه بگیرند،و اگر اجازه نداده باشد، چه گفته باشد که همه با هم به وصیت عمل کنند، یا نگفته باشد، باید با نظر یکدیگر به وصیت عمل نمایند، و اگر حاضر نشوند که با یکدیگر به وصیت عمل کنند، و در تشخیص مصلحت اختلاف داشته باشند، در صورتی که تأخیر ومهلت دادن علت شود که عمل به وصیت معطل بماند، ( يا سبب تأخير آن گردد، بايد حاكم شرع ترتيب دهد كه عمل به وصيت ،زمين نماند.) حاکم شرع آنها را مجبورمی کند که تسلیم نظر کسی شوند که صلاح را تشخیص دهد. و اگر اطاعت نکنند، به جای آنان دیگران را معین می نماید، و اگر یکی از آنان قبول نکرد، یک نفر دیگر را به جای او تعیین می نماید.
2706 - اگر انسان از وصیت خود برگردد مثلا بگوید ثلث مالش را به کسی بدهند،بعد بگوید به او ندهند وصیت باطل می شود، و اگر وصیت خود را تغییر دهد مثل آن که قیمی برای بچه های خود معین کند، بعد دیگری را به جای او قیم نماید، وصیت اولش باطل می شود و باید به وصیت دوم او عمل نمایند.
2707 - اگر کاری کند که معلوم شود از وصیت خود برگشته ، مثلا خانه ای را که وصیت کرده به کسی بدهند، بفروشد، یا دیگری را برای فروش آن وکیل نماید، وصیت باطل می شود.
2708 - اگر وصیت کند چیز معینی را به کسی بدهند بعد وصیت کند که نصف همان رابه دیگری بدهند، باید آن چیز را دو قسمت کنند و به هر کدام از آن دو نفر یک قسمت آن را بدهند.
2709 - اگر کسی در مرضی که به آن مرض می میرد، مقداری از مالش را به کسی ببخشدو وصیت کند که بعد از مردن او هم مقداری به کس دیگر بدهند، ( چنانچه مجموعا بيش از ثلث مال باشد، در مقدار اضافي احتياط آن است كه از ورثه هم اجازه بگيرند.) آنچه را که درحال زندگی بخشیده از اصل مال است ، و احتیاج به اذن ورثه ندارد و چیزی را که وصیت کرده ، اگر زیادتر از ثلث باشد زیادی آن محتاج به اذن ورثه است .
2710 - اگر وصیت کند که ثلث مال او را نفروشند و عایدی آن را به مصرفی برسانند، باید مطابق گفته او عمل نمایند.
2711 - اگر در مرضی که به آن مرض می میرد، بگوید مقداری به کسی بدهکار است ،چنانچه متهم باشد که برای ضرر زدن به ورثه گفته است ، باید مقداری را که معین کرده از ثلث او بدهند و اگر متهم نباشد، باید از اصل مالش بدهند.
2712 - کسی که انسان وصیت می کند که چیزی به او بدهند، باید وجود داشته باشد. پس اگر وصیت کند به بچه ای که ممکن است فلان زن حامله شود چیزی بدهند ( وصيت اشكال دارد، واحتياط آن است كه باورثه صلح كنند، ولي اگر وصيت كند به بچه اي كه در شكم مادر است چيزي بدهند، اگر چه هنوز روح نداشته باشد...)باطل است ، ولی اگر وصیت کند به بچه ای که در شکم مادر است چیزی بدهند اگر چه هنوز روح نداشته باشد، وصیت صحیح است . پس اگر زنده به دنیا آمد، باید آنچه راکه وصیت کرده به او بدهند، و اگر مرده به دنیا آمد وصیت باطل می شود و آنچه راکه برای او وصیت کرده ورثه میان خودشان قسمت می کنند.
2713 - اگر انسان بفهمد کسی او را وصی کرده ، چنانچه به اطلاع وصیت کننده برساندکه برای انجام وصیت او حاضر نیست ، ( و او بتواند ديگري را وصي خود كند...) لازم نیست بعد از مردن او به وصیت عمل کند، ولی اگر پیش از مردن او نفهمد که او را وصی کرده ، یا بفهمد و به او اطلاع ندهد که برای عمل کردن به وصیت حاضر نیست ، ( يا اطلاع دهد، و او دسترسي به شخص ديگري نداشته باشد، احتياط واجب آن است كه به وصيت عمل كند، مگر اين كه مشقت شديدي داشته باشد.) باید وصیت او را انجام دهد، اگر وصی پیش از مرگ ، موقعی ملتفت شود که مریض بواسطه شدت مرض ، نتواند به دیگری وصیت کند، باید وصیت را قبول نماید.
2714 - اگر کسی که وصیت کرده بمیرد، وصی نمی تواند دیگری را برای انجام کارهای میت معین کند و خود از کار کناره نماید، ولی اگر بداند مقصود میت این نبوده که خود وصی آن کار را انجام دهد، بلکه مقصودش فقط انجام کار بوده ،می تواند دیگری را از طرف خود وکیل نماید.
2715 - اگر کسی دو نفر را ( وصي كند كه با هم به وصيت عمل كنند، چنانچه ...) وصی کند، چنانچه یکی از آن دو بمیرد یا دیوانه یاکافر شود، حاکم شرع یک نفر دیگر را به جای او معین می کند، و اگر هر دو بمیرند،یا دیوانه یا کافر شوند، حاکم شرع دو نفر دیگر را معین میکند، ( پايان مسأله در رساله آيةالله مكارم شيرازي .) ولی اگریک نفر بتواند وصیت را عملی کند، معین کردن دو نفر لازم نیست .
2716 - اگر وصی نتواند به تنهایی کارهای میت را انجام دهد ( و نتواند كسي را كمك بگيرد...) حاکم شرع برای کمک او یک نفر دیگر را معین میکند.
2717 - ( هرگاه همه يا قسمتي از مال ميت در دست وصي تلف شود، چنانچه درنگهداري آن كوتاهي نكرده ، و بر خلاف دستور ميت رفتار ننموده ، ضامن نيست ، و الاضامن است .) اگر مقداری از مال میت در دست وصی تلف شود، چنانچه در نگهداری آن کوتاهی کرده و یا تعدی نموده ، مثلا میت وصیت کرده است که فلان مقدار به فقرای فلان شهر بده و او مال را به شهر دیگر برده و در راه از بین رفته ، ضامن است واگر کوتاهی نکرده و تعدی هم ننموده ، ضامن نیست .
2718 - هرگاه انسان کسی را وصی کند، و بگوید که اگر آن کس بمیرد فلان وصی باشد،بعد از آن که وصی اول مرد، وصی دوم باید کارهای میت را انجام دهد.
2719 - حجی که بر میت واجب است و بدهکاری و حقوقی را که مثل خمس و زکات و مظالم ، ادا کردن آنها واجب می باشد، باید از اصل مال میت بدهند اگر چه میت برای آنها وصیت نکرده باشد.
2720 - اگر مال میت از بدهی و حج واجب و حقوقی که مثل خمس و زکات و مظالم بر او واجب است زیاد بیاید، چنانچه وصیت کرده باشد که ثلث یا مقداری از ثلث را به مصرفی برسانند، باید به وصیت او عمل کنند و اگر وصیت نکرده باشد، آنچه می ماند مال ورثه است .
2721 - اگر مصرفی را که میت معین کرده ، از ثلث مال او بیشتر باشد، وصیت اودر بیشتر از ثلث در صورتی صحیح است که ورثه ( اجازه دهند، خواه ، اين اجازه قبل از فوت او باشد يا بعد از فوت .) حرفی بزنند یا کاری کنند که معلوم شود عملی شدن وصیت را اجازه داده اند و تنها راضی بودن آنان کافی نیست و اگر مدتی بعد از مردن او هم اجازه بدهند، صحیح است .
2722 - اگر مصرفی را که میت معین کرده ، از ثلث مال او بیشتر باشد ( ورثه بعد از اجازه نمي توانند از حرف خود برگردند، خواه ، قبل از فوت اجازه داده باشند يا بعد از آن ، بنابر احتياط واجب .) و پیش از مردن او ورثه اجازه بدهند که وصیت او عملی شود، بعد از مردن او نمی تواننداز اجازه خود برگردند.
2723 - اگر وصیت کند که از ثلث او خمس و زکات یا بدهی دیگر او را بدهند،و برای نماز و روزه او اجیر بگیرند، و کار مستحبی هم مثل اطعام به فقرا انجام دهند، باید اول به واجبات ، خواه مالی باشد یا بدنی عمل نمایند، و در بین واجبات ترتیب معتبر نیست ، بلکه اگر وصیت او به ترتیب بوده ، باید اول آن واجبی را که مقدم داشته عمل نمایند، اگر چه بدنی باشد. و همچنین به ترتیب وصیت تا آخر واجبات ، پس اگر ثلث وافی به تمام آن باشد به تمام آن باید عمل شود، وچنانچه ثلث وافی نباشد، باقی مانده اگر تماما یا قسمتی واجب مالی باشد، بایداز اصل ترکه برای آن بردارند، عمل نمایند. و اگر باقی مانده تماما یا قسمتی واجب بدنی باشد، ملغی می گردد. و چنانچه وصیت میت به ترتیب نباشد، باز واجبات مقدم بر مستحبات است ، ولی در این صورت بین واجبات هیچ گونه ترتیب نیست ، بلکه ثلث بر تمام واجبات اعم از مالی و بدنی توزیع می شود، و چنانچه وافی به تمام آن نباشد، در باقی مانده واجب مالی از اصل ترکه برداشته می شود، و باقیمانده واجب بدنی ملغی می گردد، و در هر صورت عمل به مستحبات موقعی واجب است که از ثلث علاوه بر واجبات ، برای آن هم وافی باشد. ( اين مسأله در رساله آيةالله مكارم مكارم شيرازي به صورت فوق ذكر نشداست .)
2724 - ( هرگاه كسي وصيتهاي متعدد براي كارهاي مختلف كند و ثلث او كفايت نكند، بايد ترتيب آنچه در وصيت ذكر شده عمل كنند تا به اندازه ثلث برسد و بقيه وصيت باطل است . (مگر اين كه ورثه اجازه دهند) اما اگر در وصيت خود واجبات راهم ذكر كرده باشد، مانند حج و خمس و زكات و مظالم ، اين قسمت از اصل مال برداشته مي شود و بقيه از ثلث .) اگر وصیت کند که بدهی او را بدهند و برای نماز و روزه او اجیربگیرند و کار مستحبی هم انجام دهند چنانچه وصیت نکرده باشد که اینها را از ثلث بدهند، باید بدهی او را از اصل مال بدهند، و اگر چیزی زیاد آمد، ثلث آن را به مصرف نماز و روزه و کارهای مستحبی که معین کرده برسانند، و در صورتی که ثلث کافی نباشد، پس اگر ورثه اجازه بدهند، باید وصیت او عملی شود و اگر اجازه ندهند، باید نماز و روزه را از ثلث بدهند و اگر چیزی زیاد آمد به مصرف کارمستحبی که معین کرده برسانند.
2725 - اگر کسی بگوید که میت وصیت کرده فلان مبلغ به من بدهند، چنانچه دو مردعادل گفته او را تصدیق کنند یا قسم بخورد و یک مرد عادل هم گفته او را تصدیق نماید، یا یک مرد عال و دو زن عادله ، یا چهار زن عادله به گفته او شهادت دهند،باید مقداری را که می گوید به او بدهند، ( و اگر موقع وصيت مرد عادلي حضور نداشته و تنها يك زن عادله شهادت دهد بايد يك چهارم ...) و اگر یک زن عادله شهادت بدهد، بایدیک چهارم چیزی را که مطالبه می کند به او بدهند، و اگر دو زن عادله شهادت دهندنصف آن را، و اگر سه زن عادله شهادت دهند، باید سه چهارم آن را به او بدهند، ونیز اگر دو مرد کافر ذمی که در دین خود عادل باشند گفته او را تصدیق کنند، درصورتی که میت ناچار بوده است که وصیت کند، و مرد و زن عادلی هم در موقع وصیت نبوده ، باید چیزی را که مطالبه می کند به او بدهند.
2726 - اگر کسی بگوید من وصی میتم که مال او را به مصرفی برسانم یا میت مراقیم بچه های خود قرار داده ، در صورتی باید حرف او را قبول کرد که دو مرد عادل گفته او را تصدیق نمایند.
2727 - اگر وصیت کند چیزی به کسی بدهند و آن کس پیش از آن که قبول کندیا رد نماید بمیرد، تا وقتی ورثه او وصیت را رد نکرده اند می توانند آن چیز راقبول نمایند، ( خواه قبل از وصيت كننده از دنيا رفته باشد يا بعد از او، و اين درصورتي كه ...) ولی این در صورتی است که وصیت کننده از وصیت خود برنگرددو گرنه حق به آن چیز ندارند.
ادعیه (دعاخوانی) توسط حاج حسین سازور درباره دعای ابوحمزه ثمالی از سایت عقیق با عنوان فرازی از دعای ابوحمزه ثمالی
مراثی (نوحه) بمناسبت محرم الحرام درباره امام حسین علیه السلام از سایت شهید آوینی با عنوان حاج علی انسانی شب 9 محرم
سخنرانی توسط حجت الاسلام و المسلمین قرائتی درباره حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها از سایت راسخون با عنوان خانه داری حضرت زهرا س
تلاوت توسط استاد محمد محمود طبلاوی درباره 78 - نبأ از سایت الکعبه با عنوان النبأ 31-40
اذان توسط مرحوم استاد محمد آقاتی از سایت تبیان با عنوان گلبانگ اذان
مناجات توسط حاج مهدی سماواتی از سایت عقیق با عنوان مناجات
مدایح (به شادی ) توسط حاج میثم مطیعی از سایت عقیق با عنوان مدح | تکیه گاه برادری عباس
ندبه انتظار توسط حاج محمود کریمی بمناسبت ایام فاطمیه درباره حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف از سایت شهید آوینی با عنوان برگرد ای توسل شب زنده دارها(غزل امام زمان) شب اول فاطمیه دوم-چیذر
ترتیل توسط شیخ شیرزاد عبدالرحمن طاهر درباره 60 - ممتحنه از سایت mp3quran.net با عنوان قرآن کریم سوره ممتحنه - حفص از عاصم
درس حوزوی توسط آیت الله العظمی مظاهری درباره دین از سایت راسخون با عنوان اگر یک نفر بدهکار باشد و ضامن هم بشود و یک پولی بدهد بابت کدام یک واقع می شود
کلیپ سخنان توسط آیت الله العظمی بهجت درباره دین از سایت مرکز تنظیم و نشر آثار آیت الله العظمی بهجت ره با عنوان دعا برای نجات همه مسلمانان از بلاها
کتاب صوتی توسط حجت الاسلام و المسلمین علی ملکی از سایت پی سی دانلود با عنوان ترجمه شنیداری قرآن کریم - ویژه جوانان و نوجوانان - علی ملکی - سوره الحشر
در باره ما
|
تماس با ما
|
نظرخواهی
خدمات تلفن همراه
مر
ا
جعه: 169,724,038