احکام شرعی - احکام نماز/ - اجیر گرفتن برای نماز - تطابق با فتوای آیت الله العظمی خویی

1533 - بعد از مرگ انسان می شود برای نماز و عبادتهای دیگر او که در زندگی بجا نیاورده ، دیگری را اجیر کنند یعنی به او مزد دهند که آنها را بجا آورد و اگرکسی بدون مزد هم آنها را انجام دهد، صحیح است .

1534 - انسان می تواند برای بعضی از کارهای مستحبی مثل زیارت قبر پیغمبر وامامان علیهم السلام ، از طرف زندگان اجیر شود، و نیز می تواند کار مستحبی راانجام دهد و ثواب آن را برای مردگان یا زندگان هدیه نماید.

1535 - کسی که برای نماز قضای میت اجیر شده باید یا مجتهد باشد یا مسایل نماز را از روی تقلید صحیح ، بداند. ( يا آنكه عمل به احتياط كند، در صورتي كه موارد احتياط را كاملا بداند.)

1536 - اجیر باید موقع نیت ، میت را معین نماید، و لازم نیست اسم او رابداند. پس اگر نیت کند از طرف کسی نماز می خوانم که برای اواجیر شده ام ، کافی است .

1537 - ( اجير بايد عمل را به قصد آنچه در ذمه ميت است بجا آورد و اگر عملي را انجام دهد و ثواب آن را براي او هديه كند، كافي نيست .) اجیر باید خود را به جای میت فرض کند و عبادتهای او را قضانماید، واگر عملی را انجام دهد و ثواب آن را برای او هدیه کند، کافی نیست .

1538 - باید کسی را اجیر کنند که اطمینان داشته باشند ( عمل را انجام مي دهد.) که نماز را به صورت صحیح می خواند.

1539 - کسی که دیگری را برای نمازهای میت اجیر کرده اگر بفهمد که عمل رابجا نیاورده یا باطل انجام داده باید دوباره اجیر بگیرد.

1540 - هرگاه شک کند که اجیر عمل را انجام داده یا نه ، ( همين كه مورد اطمينان باشد و بگويد انجام داده ام كافي است ، و همچنين اگر شك كند كه عمل او صحيح بوده يا نه ، بنا بر صحت آن صحه بگذارد.) اگر چه بگویدانجام داده ام ، باید دوباره اجیر بگیرد، ولی اگر شک کند که عمل او صحیح بوده یا نه ، گرفتن اجیر لازم نیست .

1541 - ( يا با تيمم نماز مي خواند، نمي شود براي نمازهاي ميت اجير كرد، اگر چه نماز ميت همان طور قضا شده باشد.) کسی را که عذری دارد و مثلا نشسته نماز می خواند نمی شود برای نمازهای میت اجیر کرد بلکه بنابر احتیاط واجب باید کسی را هم که با تیمم یاجبیره نماز می خواند اجیر نکنند.

1542 - مرد برای زن و زن برای مرد می تواند اجیر شود، و در بلند خواندن وآهسته خواندن نماز باید به تکلیف خود عمل نماید.

1543 - لازم نیست قضای نمازهای میت به ترتیب خوانده شود، اگر چه بدانندکه میت ترتیب نمازهای خود را می دانسته . ( مگر در نمازهايي كه اداي آنها ترتيب دارد، مثل نماز ظهر و عصر يامغرب و عشا از يك روز، چنانكه سابقا گذشت .)

1544 - اگر با اجیر شرط کنند که عمل را به طور مخصوصی انجام دهد، باید همان طور بجا آورد و اگر با او شرط نکنند، باید در آن عمل به تکلیف خود رفتار نماید، و احتیاط مستحب آن است که از وظیفه خودش و میت هر کدام که به احتیاطنزدیک تر است به آن عمل کند، مثلا اگر وظیفه میت گفتن سه مرتبه تسبیحات اربعه بوده و تکلیف او یک مرتبه است سه مرتبه بگوید.

1545 - اگر با اجیر شرط نکنند که نماز را با چه مقدار از مستحبات آن بخواند، باید مقداری از مستحبات نماز را که معمول است بجا آورد.

1546 - ( اگر انسان چند نفر را براي نماز قضاي ميت اجير كند، بنابر آنچه درمسأله 1543 گفته شد، لازم نيست براي هر كدام آنها وقتي را معين كند.) اگر میت ترتیب نمازهایی را که قضا شده ، می دانسته و انسان بخواهدبرای آن نمازها اجیر بگیرد، لازم نیست برای هر کدام آنها وقتی را معین نماید.

1547 - اگر کسی اجیر شود که مثلا در مدت یک سال نمازهای میت را بخواند و پیش از تمام شدن سال ، بمیرد باید برای نمازهایی که می دانند به جا نیاورده ، دیگری را اجیر نمایند بلکه برای نمازهایی که احتمال می دهند به جا نیاروده باید بنابراحتیاط واجب اجیر بگیرند.

1548 - کسی را که برای نمازهای میت اجیر کرده اند، اگر پیش از تمام کردن نمازها بمیرد و اجرت همه آنها را گرفته باشد، چنانچه شرط کرده باشند که تمام نمازها را خودش بخواند، ( اگر قادر بر عمل بوده ، اجاره صحيح ، واجاره كننده مي تواند اجرة المثل باقيمانده را بگيرد يا اين كه اجاره را فسخ نموده ، و اجرة المثل مقداري را كه به جا آورده ، كسر و مابقي را بگيرد و اگر قادر نبوده ، اجاره نسبت به مابعد فوت اجير باطل است و مي تواند اجرة المسماي باقيمانده را گرفته ، يا آن كه اجاره مقدارگذشته را فسخ نموده ، و اجرة المثل او را بدهد، و اگر شرط نكرده باشند كه خودش بخواند، بايد ورثه اش از مال او كسي را اجير بگيرند، اما اگر مال نداشته باشد برورثه او چيزي واجب نيست .) باید اجرت مقداری را که نخوانده از مال او به ولی میت بدهند، مثلا اگر نصف آنها را نخوانده ، باید نصف پولی را که گرفته از مال او به ولی میت بدهند، و اگر شرط نکرده باشند، باید ورثه اش از مال او اجیربگیرند، اما اگر مال نداشته باشد بر ورثه او چیزی واجب نیست .

1549 - اگر اجیر پیش از تمام کردن نمازهای میت بمیرد ( به دستوري كه در مسأله قبلي ذكر شد، و اگر چيزي از مال او زيادآمد...) و خودش هم نماز قضاداشته باشد، باید از مال او برای نمازهایی که اجیر بوده دیگری را اجیر نمایند و اگر چیزی زیاد آمد، در صورتی که وصیت کرده باشد و ورثه اجازه بدهند برای تمام نمازهای او اجیر بگیرند و اگر اجازه ندهند ثلث آن را به مصرف نماز خودش برسانند.

خدمات تلفن همراه
مراجعه: 174,312,285