خدمات تلفن همراه

احکام شرعی - احکام نکاح یا ازدواج و زناشویی/ - احکام عقد/ - شرایط عقد - تطابق با فتوای آیت الله العظمی سیستانی

2370 - عقد ازدواج چند شرط دارد: اول : آنکه به عربی صحیح خوانده شود به احتیاط واجب ، و اگر خود مرد و زن نتوانند صیغه را به عربی صحیح بخوانند به هر لفظی که صیغه را بخوانند صحیح است و لازم هم نیست که وکیل بگیرند اما بایدلفظی بگویند که معنی "زوجت و قبلت " را بفهماند.

2371 - اگر در عقد یک حرف غلط خوانده شود که معنی آن را عوض کند عقدباطل است .

2372 - ( كسي كه صيغه عقد را مي خواند، اگر معناي آن را هر چند به اطور اجمال بداند، و قصد تحقق آن را معني بكند، عقد صحيح است و لازم نيست كه معناي صيغه راتفصيلا بداند، مثلا بداند كه فعل يا فاعل بر طبق دستور زبان عربي كدام است .) کسی که دستور زبان عربی را نمی داند، اگر قرائتش صحیح باشد ومعنای هر کلمه از عقد را جداگانه بداند و از هر لفظی معنای آن را قصد نماید،می تواند عقد را بخواند.

2373 - اگر زنی را برای مردی بدون اجازه آنان عقد کنند و بعدا زن و مرد بگویندبه آن عقد راضی هستیم عقد صحیح است .

2374 - اگر زن و مرد یا یکی از آن دو را به ازدواج مجبور نمایند وبعد از خواندن عقد راضی شوند و بگویند به آن عقد راضی هستیم ، عقد صحیح است . ( و بهتر آن است كه دوباره عقد را بخوانند.)

2375 - پدر و جد پدری می توانند برای فرزند نابالغ یا دیوانه خود که به حال دیوانگی بالغ شده است ازدواج کنند و بعد از آن که طفل بالغ شد یا دیوانه عاقل گردید، اگر ازدواجی که برای او کرده اند ( مفسده اي داشته ، مي تواند آن را امضاء يا رد نمايد، و اگر مفسده اي نداشته ، چنانچه پسر يا دختر نابالغ عقد ازدواج را به هم بزند، احتياط به طلاق ياعقد جديد ترك نشود.) مفسده ای نداشته ، نمی تواند آن را به هم بزند و اگر مفسده ای داشته ، می تواند آن را به هم بزند.

2376 - دختری که به حد بلوغ رسیده و رشیده است یعنی مصلحت خود راتشخیص می دهداگر بخواهد شوهر کند، چنانچه باکره باشد، باید از پدر یا جد پدری خود اجازه بگیرد، ( هر چند بنابر احتياط - خود متصدي امور زندگاني خويش باشد، و اجازه مادر و برادر لازم نيست .) و اجازه مادر و برادر لازم نیست .

2377 - ( اگر دختر باكره نباشد يا اين كه باكره باشد ولي پدر يا جد پدري اجازه ندهند كه با مردي كه شرعا و عرفا همتاي او مي باشد، ازدواج كند يا اين كه حاضرنباشند در امر ازدواج به هيچ وجه مشاركت كنند يا آن كه اهليت اجازه دادن ازجهت ديوانگي يا مانند آن را نداشته باشند، در اين موارد اجازه آنان لازم نيست ، وهمچنين اگر اجازه گرفتن از آنان به جهت غايب بودن يا غير آن ، ممكن نباشد، ودختر حاجت زيادي به شوهر كردن داشته باشد، اجازه پدر و جد لازم نيست .) اگر پدر و جد پدری غایب باشند، به طوری که نشود از آنان اذن گرفت و دختر هم احتیاج به شوهر کردن داشته باشد لازم نیست از پدر و جد پدری اجازه بگیرند و نیز اگر دختر باکره باشد در صورتی که بکارتش به واسطه شوهر کردن ازبین رفته باشد، اجازه پدر وجد لازم نیست . ولی اگر به واسطه وطی به شبهه یا از زنااز بین رفته باشد، احتیاط مستحب آن است که اجازه بگیرند.

2378 - اگر پدر یا جد پدری برای پسر نابالغ خود زن بگیرد، ( پسر بايد بعد از بالغ شدن خرج آن را بدهد. بلكه قبل از بلوغ هم درصورتي كه به سني رسيده باشد كه قابليت تلذذ را داشته باشد، و زن هم به حدي كوچك نباشد كه قابليت آن كه شوهر از او تلذذ ببرد را نداشته باشد، نفقه زن بر ذمه پسرثابت است و در غير اين صورت هم احتمال استحقاق نفقه مي رود، پس احتياط به مصالحه يا مانند آن ترك نشود.) پسر- بعد ازرسیدن به سن قابل برای تمتع گرفتن - باید خرج زن را در صورتی که از او تمکین داشته باشد بدهد.

2379 - اگر پدر یا جد پدری برای پسر نابالغ خود، زن بگیرد، ( چنانچه پسر در موقع عقد مالي نداشته ، پدر يا جد او بايد مهر زن را بدهد، و همچنين اگر مالي داشته باشد ولي پدر يا جد ضامن مهر شوند و در غير اين دو صورت ، اگر مهر بيش از مهرالمثل نباشد، يا آن كه مصلحتي اقتضا كند كه مهر آن پسر بيش از مهرالمثل باشد، پدر يا جد مي توانند مهر را از مال پسر بپردازند، والا نمي توانند بيش از مهرالمثل را از مال پسر بپردازند مگر آن كه او بعد از بلوغ كارآنها را قبول كند.) چنانچه پسر درموقع عقد مالی داشته ، مدیون مهر زن است ، و اگر در موقع عقد مالی نداشته ، پدر یاجد او باید مهر زن را بدهند.

خدمات تلفن همراه
مراجعه: 78,374,906